Menu Close

Bier en Vertier #5 | Paulaner & Koningsdag

Bier en Vertier #5 | Paulaner & Koningsdag

27 april… koningsdag, een van de dorstigste feestdagen van het jaar! Oranje outfit aan, rood-wit-blauw krijt op je wangen, oranje zonnebril op en uiteraard een biertje in je linkerhand… en een biertje in je rechterhand. Willempie, aka Prins Pils heeft er zin in, en het hele land doet massaal mee.

Dat gaat dus dit jaar niet door helaas. Maar niet getreurd, de bier en vertier van deze week gaat wel door, met een nostalgisch oranje tintje!

Over nostalgie gesproken, De jarige job; Prins Pils in volle glorie;prins pils

Als we dan toch geen echt Nederlands feest kunnen vieren, dan gaan we ook maar gewoon Duits bier weggeven. Deze week in de spotlight, met giveaway; Paulaner!

Brouwerij van de week + Giveaway | Paulaner

Paulaner, voor velen geen onbekend bier. We horen de naam en denken meteen aan Duitsland, München, Oktoberfest (sad story; gaat helaas ook niet door dit jaar), lederhosen, dirndls (5 medeklinkers achter elkaar, goed voor galgje!) en Bayern München.

Even een korte geschiedenisles! Gewoon van Wikipedia uiteraard.

De monniken van de Orde der Miniemen worden in het Duits Paulaner genoemd, en daaraan dankt de brouwerij haar naam. Op het logo van de brouwerij prijkt Franciscus van Paola, stichter van de orde. De Paulaner begonnen in 1634 met het brouwen van bokbier, dat op de naamdag van Franciscus in het openbaar uitgeschonken werd en een grote populariteit verwierf. Het huidige recept van het Paulaner-bier zou op de brouwmeester Valentin Stephan Still teruggaan, die als „Broeder Barnabas” bekendstond.

Het klooster Neudeck in het Münchense stadsdeel Au-Haidhausen, waar de Paulaner hun hoofdkwartier hadden, werd in 1799 opgeheven en tot een tuchthuis omgevormd, dat tot 2009 zou blijven bestaan als de gevangenis van Neudeck. In 1813 nam Franz Xaver Zacherl de kloosterbrouwerij over en gaf ze het epitheton Salvator. In 1861 werd de Salvatorkeller op de Nockherberg geopend, een bierterras aan de oevers van de Isar waar jaarlijks een groots bokbierfeest met humoristische toespraken gehouden wordt. In 1928 fuseerde Salvator met de Gebrüder Thomas Bierbrauerei tot de Paulaner Salvator Thomas Bräu, die in 1994 tot Paulaner Brauerei AG omgedoopt werd. Uiteindelijk kreeg de brouwerij in 1999 haar huidige naam. Overigens bezit Heineken 30% van de brouwerij, toch nog een Nederlands tintje.

Bij ons staat Paulaner vooral bekend vanwege de hefeweizen (blond, met gist en ongefilterd) maar ook de andere bieren zijn zeker het proberen waard!

paulaner bieren

In dit verhaal houden we het ook even bij de Hefeweizen (Paulaner Weissbier) aangezien we die in de giveaway hebben zitten.

Smaakprofiel

Paulaner Hefe Weissbier
Paulaner Brauerei Gruppe
– 5.5%
– Fris
– Fruitig
– Banaan

Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma’s van bananen en bananenschuimpjes. Dit fruitige en frisse bier smaakt het beste op het terras in de zon.

Wat eten we erbij? :
Salades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen

Giveaway time!

Deze week geven we 2x een Paulaner pakket weg, met onder andere een badhanddoek en Bayern München voetbal. Plezier voor het hele gezin dus eigenlijk! En hoe win je die? Door ons op Facebook of Instagram te vertellen waarom je ‘m wil winnen!

paulaner taphuys giveaway

Huysgasten!

Koningsdagspellen #koningsdag2020

Nostalgie dus, nu we onze deuren helaas nog een paar weken langer gesloten moeten houden en de koningsdagfeesten niet doorgaan hebben we alle tijd om ons te verdiepen in typische oud Hollandse spelletjes. In Utrecht zijn ze al flink aan het oefenen voor volgend jaar! Laten we dan ook maar een nieuwe challenge de wereld inhelpen. Koningsdagspellen, maar dan creatief?

Stuur je vraag in!

Heb je een vraag voor ons? Dit mag echt overal over gaan. Van eten en drinken tot stylingadvies, van vraagstukken over liefde en seks (wie kent de columns in de Break-Out! nog?) tot filosofische raadsels, vraag het ons!

Iets minder zinnig

Aahh… het internet! Die mooie online wereld waar we in tijden als deze volledig kunnen verdwalen. Het Oktoberfest gaat dus niet door, maar wat is het Oktoberfest eigenlijk?

Oktoberfest?

Weer wat geleerd!

Pullen dragen is een vak apart, ter inspiratie; de houder van het wereldrecord.

Deel dit artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy